Сватбена агенция My pretty wedding

Сватбен букет

Сватбен букет. Всички знаем, че булчинският букет е неизменна част от една сватба. Освен прекрасно съчетание на свежи и актуални за сезона цветя и зеленина, той е верен спътник на булката през големия ден. Сам по себе си букетът внася романтика, нежност и красота. Той допълва визията както на дамата в бяло, така и на цялата декорация.

Сватбен букет – традицията

Хвърлянето на сватбен букет идва още от Средновековието. Смятало се е, че булката носи късмет и всеки искал да се докосне до нея или дори  да вземе парче от роклята и, за да го пази от зли очи. С времето традицията се изменила към хвърлянето и хващането на букета, запазвайки същия смисъл. Това било и по-удачен вариант, защото обикновено букетът съдържал  билки и житни класове символ на плодовитост и здраве. Също така се е смятало, че е зареден с любов, късмет и позитивни емоции след целия сватбен ден с булката. Като толкова основна част от празника, един сватбен букетможе да бъде с различна форма или стил. Кръгъл, каскаден, небрежно вързани цветя, помпон и други в зависимост от роклята на булката и стила на сватбата. Вашата сватбена агенция ще Ви даде правилния съвет.

Сватбен букет през вековете

Още преди много векове хората са вярвали в магическите свойства на растенията и ги използвали при сватбени ритуали с умисъл. Например, древните гърци, римляните и келтите вярвали, че булката трябва да си сложи огърлица от ароматни билки около врата – за да се предпази от всяко зло. Из средновековна Европа на булката е наредено да носи чесън и лук през целия ден. Суровите миризми на подправките били призовани да отблъснат злите духове от беззащитната булка. В Гърция, освен огърлицата, на момичето, което се омъжвало, вплитали див бръшлян в косата вместо панделки, което символизирало вечна любов. В Испания пък, в церемонията задължително присъствали клони на цитрусови дървета, обичай, който обещавал на младите хора дълъг и щастлив живот.
В действителност букетът в ръцете на булката се появява едва през 19 век, в Англия.
Тогава на сватбата на кралица Виктория и принц Алберт за първи път свежи цветя заемат мястото на билките, сред които преобладават невен. Както би се казало в днешни дни, Виктория е поставила традицията, която незабавно била подхваната и разпространена в цяла Европа. Оттогава сватбеният букет е важен атрибут на образа на булката и на самите тях. Цветята в сватбения букет започнаха да бъдат възприемани със символично значение. Те все повече се превръщали в послания, всяко цвете символизирало нещо свое: любов, страст, нежност, преданост, срамежливост или привързаност. Консервативната британска традиция относно сватбения букет все още продължава и в днешни дни. Днес булките от обикновен произход отиват до олтара със сватбен букет от теменужки или незабравки. Но ако момичето е представител на аристокрацията, тя трябва да добави клонка мирта, според завещанието отново на кралица Виктория.
Date

юни 9, 2016

Category

My Pretty Wedding