Сватбена агенция My pretty wedding
Blog
сватбената торта

Не си представяме сватба без торта, нали?!

Великолепната сватбена торта на сватбения банкет обикновено е  висока, красива и апетитна, защото именно тортата има честта да стане кулминацията на празника. Традицията да се сервира торта на сватбената маса датира от повече от 5000 години. Вярно, първоначално това не е било сладко лакомство, а хляб. Обичаят да се почитат булката и младоженеца с хляб идва от древната римска империя. Младоженецът е  трябваше да разчупи сватбения хляб над главата на булката, така че да има просперитет в живота им. В Русия, още в езически времена, булката е пекла пай под формата на слънце и го е украсявала със сложни фигури. Английските средновековни младоженци пък не са подготвяли сватбен десерт, защото гостите са носели празнични пайове със себе си. Тези пайове са се поставяли в центъра на масата, а булката и младоженецът са опитвали да се целунат над върха на причудливата планина от лакомства. Оттам е дошло поверието, че сватбената торта със сигурност трябва да е многоетажна. През времето и годините,  обичаите, разбира се, са се променили и днес хлябът традиционно открива сватбеното пиршество, а тортата го завършва.

Сега сватбените торти изумяват с разнообразието си:

Торта, например, под формата на сватбена лимузина, фонтан, замък… Като пример, актьорът Блеър Ъндърууд (Blair Underwood) поръчва за сватбата си сватбена торта под формата на Айфеловата кула, висока 2 метра. Около целия периметър десертът е украсен с миниатюрни светещи гирлянди, а на върха на кулата са статуетките на булката и младоженеца. Нещо още любопитно,  сватбената торта на принца на Норвегия Хакон и принцеса Мете-Марит, тежала 140 кг, била висока около три метра и се състояла от седем нива.

Теглото на сладкарския шедьовър зависи от броя на гостите, 200-250 gr. на човек

Важно е всеки гост да получи парче! Трябва внимателно да обмислите избора на съставки за сладкия „небостъргач“. Всички компоненти трябва да са с най-високо качество. Всъщност, ако сватбената торта се провали, това ще развали впечатлението за празника. Но, това няма да се случи J. Напоследък популярните „торти с кисело мляко“ имат много предимства пред кремообразните: имат по-мек вкус и се смятат за по-леки. Това е най-скъпата категория. Алтернатива може да бъде торта суфле, която има приятен мек вкус. Плътната текстура на суфлето е идеална за различни декоративни изкушения. Фигурки на булката и младоженеца, увенчаващи сладкия разкош, могат да бъдат направени от пластмаса. Или пък да са годни за консумация. В последния случай те могат да се направят или от шоколад, или от марципан. Източник: myprettywedding.bg